Tuesday, June 26, 2012

Penolong Akauntan W27??..Pengalaman..

Salam..hehe..update lagi..cerita dah basi actually..tp nak cerita gak tok dikongsi bersama..ce tengok pic bawah nie kejap..




Sabtu baru nie 23/6/2012 aku pergi exam SPA8..semangat nie study..macam macam rujukan aku tengok..ebook Kastam..ebook PTD..ebook Akauntan pon tak ketinggalan..aku beli jugak RM60..kalau tengok pada butir butir peperiksaan..Sek A berkaitan Pengetahuan Am Mengenai Malaysia Dan Alam Sekeliling.. 

aku nie tak tau la aku salah baca ke..salah faham ke..atau tak reti bace kan..dah kate Sek A berkaitan pengetahuan Am mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling..aku nie pun pulun lah selak nota sejarah..nota pengajian Am..RM60 toh termasuk nota GTP..Government Transformation Programme(GTP)..nie pon aku study..boleh la sebut sikit sikit GTP nie story pasal ape..menteri yg pegang jawatan dalam GTP nie sape..

tapi yang menghampakan aku..mase hari exam Sek A..satu ape pon tak keluar..semua keluar pasal akaun..soalan tak susah..tapi kalau dah study lain keluar benda lain nak jawab ape..kalau soalan akaun keluar kat Sek B aku boleh terima sebab sah sah cakap Sek B Daya Menyelesaikan Masalah..aku dah ready..aku dah study pengiraan..contoh soalan Sek A..

Ekuiti Pemilik merangkumi..
A.Modal asal yang dilaburkan+Keuntungan terkumpul yang tidak diagihkan
B......................
C......................
D......................

Perbelanjaan telah dilakukan di awal tahun kewangan..
A.Belanja terdahulu
B.Belanja terakru
C....................
D....................

Something like that la soalan dye..tok Sek B takde pengiraan akaun..kalau rujuk ebook mana mana pun same je tok Sek B..Sek A pun same je semua ebook..kate ebook tuk rujukan peperiksaan..tapi kelaut terus soalan yg dapat..so bagi calon peperiksaan Penolong Akauntan W27 yang akan datang..harap harap pekongsian nie dapat membantu la..tok keselamatan and langkah berjaga jaga..study dua dua..sejarah study..teori akaun pun study..ciri ciri aset semasa macam mane..Perkongsian sdn bhd toh macam mane..yg pasti bukan pengiraan Sek A..

p/s:ape ape pon aku sekadar mencuba nasib..mencari pengalaman..at least kalau ada rezeki aku nanti tok exam kali kedua aku dah tau la bentuk soalan yg dye nak tanye..yedak..mencuba lebih baik dari tak cuba langsung..mane la tau rezeki..mase dulu interview tok jawatan pem veterinar..1st time pegi interview dapat..kot la kali nie Allah nak tolong lg kan..amin..huuuu..

15 comments:

msredcheesecake said...

takpe...kita dah usaha, yg lain serah kat DIA...

kakcik said...

InsyaAllah, kalau rezeki tak akan ke mana. :)

kaki bola said...

usaha tangga kejayaan.

hajar said...

apa yg penting... usaha... kerana usaha tangga kejayaan..

misz sheyla said...

XPE..YG PTG USAHA.. TAPI MEMANG XPERNH LA BELI EBOOK BAGAI... GUGEL TENET AJE

siti kektus said...

eh, akak mau jadi penolong akauntan pulak ke hoho

tak pe, next exam buat betul2 ye kak. :D

Asyiqin Haulisah said...

inshaAllah boleh sayangss. :)

K.Nor said...

betul,kata kwn2 yg penting usaha.

eintan nurfuzie said...

belanja terdahulu?
terakru.. woow teringt masa kat poli dulu
p/s: lama sangat bersarang blog ni..huhu

dwaty said...

insyaALLAH...

aku exam minggu depan.... buku kemain tebal... hope bolehla jawab sikit2... tak sikit... dapat jawab banyak pun ok... hehehe

tamlegend said...

hehehe...kan dah kabo dah hari tu...musti pasal akaun munyer...ape2pon gudluck yer...

Bulan Syurga Firdausi said...

aminnnnn :) smga mudah urusan anis ye...lame x dgr brte anis :)

Ca Cik Duyung said...

rezeki tu kat tgn Allah..dia boleh bg kat spe2 jer.... :)

ella said...

Sy bakal amek exam july ni.. Ta thu nak study ape.. Blurrrr .. Ade s0alan akaun ker ? Help me ;(

junaidy said...

Mungkin belum rezeki sis lagi..saya doakan semoga sis berjaya..untuk tu saya nak share sedikit harap2 klau sis terpanggil lagi boleh ready bab yang betul, utk Exam Pen Akauntan W27 April 2014 ni boleh rujuk panduan dari Tim Infokerjaya ni
Panduan Peperiksaan Penolong Akauntan W27 2014 moga membantu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...