Wednesday, October 27, 2010

kurma ayam anisku



hehehe...agk lame jugak la aku nie xmasuk dapur kn...upss...terbocor rahsie...maksud aku untuk memasak la kan..tibe2 hari nie tersa boring gile..then aku pon pergi le pasar..atas permintaan ayh aku na makan kurma aym..aku beli la barang2 tok buat kurma aym..hehehe..

aku nie masak xde la pandai sangat kn..sebab aku nie bukan chef wan..ank sedare pon bukan..tp setakat nak bg ank org makan toh boleh la..aku masak cukup sume..bukan cukup garam gula..tp cukup syarat..aku xkan masak kurang xkan juge msk lebih..maksud aku kt sini..aku masak ikut syarat..mesti ade gulai,mesti ada ikan,mesti ade sayur n sambal..toh la maksud aku..huhuhu...so...

p/s:kepada makcik2,pkcik2,bakal mak mertua,bakal ayh mertua..jgn le risau if masuk pinang sy..gerenti xkan kelaparan nye anak2 anda and xperlu berhabis duit nye ank2 pkcik mkcik tok makan kt kedai hari2...huhuhu..tp kalu agk2 anak pkcik makcik saiz nye lg besar dr sy..n mknnye lebih dr kingkong lapar..jgn le pinang sy..sbb sy masak cukup syarat je...xde la hidangan macam kat hotel toh kn...huuuu....jus joke je key...

okek lets go to da ingredients..cewah...cakap omputih laks...huuu

kulit kayu manis
bunga lawang
buah pelaga
kuantiti ikut kesesuaian...jgn banyak sangat..jgn sikit sangat...


bawang merah 3biji..bawang putih 4/5 ulas
tumbuk lumat..kuantiti bawang mengikut kuantiti aym yg na dimasak la erk..


rempah kurma..
mengikut kuantiti aym...11/2 peket...



santan...
sy beli santan yg dah siap..rm2...


kerisik...
guna setengah sudu makan and bergantung kepada kuantiti aym juga...
ubi kentang..
guna dalam 3biji..potong 4...


ayam...
sebelah lebih sikit..heeee....basuh bersih2 guna asam limau...


minyak...
untuk menumis...
okek...1st of all....panaskan minyak kt dalam periuk...bile minyak panas...tumis bawang yg telah ditumbuk hingga naik bau..then..tumis kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga..kalau ada daun kari pon leh tumis sekali...jgn tumis lama sngt..nanti hangit bawang toh...then masuk kan rempah kurma yg dah dibancuh dengan air atau santan...tumis sehingga pecah minyak..minyak make sure jgn bnyk sngt n jgn skit sngt...

bile dah pecah minyak..masuk kan sedikit santan pekat..then masuk aym...gaul kan bg sebati n bg aym masak sedikit..then masuk kan ubi supaya cepat empuk..pas toh masuk kan santan pekat..tinggalkan sedikit santan pekat untuk dijadikan santan cair..kemudian masukkan santan cair...kalau kuah toh kurang likat..masuk kan sedikit kerisik..then na bg kuah rasa2 masam masuk kan asam keping...satu keping je tau..nanti masam..untuk nampak meriah sikit boleh la bubuh cili masak n bawang besar dipotong 4...biarkan kuah mendidih,aym masak n ubi empuk...

tara...dah siap...pastoh boleh la dihidang kan...heeee..simple je kan masakan aku nie...masakan org bujang...ngeeee..

kurma ayam anisku....heeee
psssss...dah boleh la aku kawin nie kan...dah boleh masak..ngeee...huhu

2 comments:

Anonymous said...

Hahaha... aii... Promote dri sndri nmpk..

P/s : ape kate nextime ko bwt resepi mskn exotic.?? haha.. Tengilin greng kicp ke.. Lndk 3 rse ke.. Belangkas greng tpung ke.. msti sdp pnye.. hihi..

By : Zack Lee

dzafira said...

Ehem2.... Nampak sedap sgt tu.... Bila nak kawen ni cik anis?? huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...