Tuesday, November 15, 2011

Mampukah Hidup Tanpa Hutang??

Salam..huuuu..tak pasal pasal kan..dah lame tak hupdate..tibe tibe nak cakap pasal hutang..
sape lah agak agak nye yang tak pernah berhutang..tipu lah kan kalau tak pernah..even kao kaya sekali pon..kao still berhutang kan..hutang kad credit..huuu..

hukum tak bayar hutang..
berdosa besar bagi orang yang mampu tapi sengaja tidak membayar hutang dan melewat lewatkan proses pembayaran..

hurmm..macam mane pulak orang yang kene saman..tapi tak nak bayar..saman pon dikira hutang jugak kan..aku nak cakap pasal saman nie..aku kena saman parking last year..aku ingat dah settle tapi rupanya tak..baru nie aku dapat amaran..

aku nie almaklum lah..penakut..and mb ade curse kot kat aku nie..bile org lain tak bayar tak kena ape ape..tapi bile turn aku..aku takut kene..senang cakap aku nie tak boleh buat jahat macam org lain..mesti akan kene..

so aku pun pg lah bayar semalam..aku pergi dengan org yg aku kene saman..dye dok gelak gelak kan aku..sebab bayar saman parking..aku nie yang menurut perintah..dah ayah aku suruh..aku pg la..then aku fikir fikir..dah balik office tadi aku tanya kerani aku..kerani aku nie jenis macam alim alim sikit lah..

"puan..kalau kite tak bayar saman berdosa tak..saman toh kire kite berhutang jugak tak"..

kerani aku terkedu lalu terdiam dengan soalan aku..haha..bukan tanya soalan periksa pon..weee..dye terkedu terdiam lalu memikirkan soalan aku toh barangkali dye tak pernah terfikir kot soalan bodoh aku..

p/s:so pendapat korg pulak macam mane..agak agak relevan tak soalan aku nie..weee..(geram punya pasal sebab gelak gelak kan aku)

20 comments:

ArulchelseA said...

btul..hutang memang kena bayar...

ArulchelseA said...

klau tk nak bayar..jgn hutang..mintk je trus..klau mintk tk kena bayar..kih kih kih

Bro Ahmad said...

Saman tu hutang ke anis? kita tak pinjam apa2 kat dia maknanya tak berhutang tapi tangungjawap nak kena bayar saman dari kena tindakan...lama anis menyepi = =' ingat dah lupa kat ahmad ni hmm.

anismelon said...

@ahmad:pd anis..yg melibatkan duit semua hutang..huuuu..terhutang budi pun hutang jugak..

cik najihah said...

tapi budak2 ni kak dah berhutang nota dengan sy 1 sem..grrr

nuyui a.k.a miss YUI said...

sng citer,byr aje..hehe..

yui hutang ptptn..lalala..

Si Nuansa Eyqin said...

hutang. bayor jgn tak bayor. :)

Bulan Syurga Firdaus said...

hutang e...hehehe syrul ade hutg kt anis x..?;) xde kn hehehhe

Syuxer said...

rasanya saman itu hutang kot..kalau vvip kena saman, agak2 mereka bayar tak hehe..

apapun tindakan anis memang bagusla coz pegang pada prinsip hutang wajib dibayar..

Abg Stalker said...

soalan yg sgt relevan.tp abg x dpt nk jwb jgk.nti abg tny ustazah pilihan abg. :D

fairy.,. fairy said...

saman tu zety rase bukan hutang... hutang tuh yg zety paham.. sesuatu barang yg dipinjamkan @ contoh lebih baik adalah bila anis pinjam duit, itu dikira hutang,tp saman nie die mcm peraturan yg perlu kite patuh klu kite x buat kite kene denda... so tu x de kene mengene dgn hutang.. n one more thing.. klu saman parking syg.. u x payah bayar pun x per.. tp klu saman yg bersign barulh anis wajib bayo..zety penah tanyer kat kaunter bayo saman hehehe jujur x...i kene saman ekor hehehe... sampai sekarg i x bayo sebb x pernah dpt per2 surat hehehe....!!! die just tanye u de sign x.. zety kate x de... die kate x pe lepas.. hehehe...!!

anismelon said...

@fairy fairy:yeke..haha..anis tkut..salu kalau anis tak ikut perintah msti akn kene sumting..org len xikut tak kene pape pon..sedey je gitu..jadi fobia..saman ekor pon pnh kene..bayar jugak..huuuu..taat kan anis nie..ngehaha..

fairy.,. fairy said...

hehehe... yer ker... zety pun sbb tertanye mase bayokan bos punyer saman hehe.. abg polis tu baik giler... hahaha.. (ayat mesty kene up2sikit..)

cinnamon.com said...

saman dgn hutang tu lebih kurang le tu...tak bayar dua2 dah kira berhutang..butang ada butang..heheh

sergeant keroro said...

hutang memang kena bayar :P

tamlegend said...

saman tu bukan hutang rasanya...n tak tau la dosa plak kalo tak bayar...sebab kalo tak bayar pun bukan ada jejaskan hak sape2...ni undg2 manusia y buat...tak leh nak ikut sgt...lagi2 tang saman ekor tu.tak setuju langsung...

tamlegend said...

aik???mana g radio ko anis???aku selalu kalo nak dengo radio je g blog ko ni la...hehehe

aimie amalina said...

huwaaaa
mang x terpikir soklan tu
tapi mang kene bayar
tu mcm hutang kita di dunia
sebab kita dh wat salah kan..

ctk said...

lau mampu bayar lah..huhuhuhu...jgn ditangguh2


relevan gk kot soalan tuh..smpai ley terkedu cmtuh..hahahah

Bro Ahmad said...

sokong bro dapat iphone 4s anis

http://www.trioseposen.com/2011/11/gadget-impian-bro-ahmad-ialah-iphone-4s.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...