Thursday, August 2, 2012

Resepi Buah Melaka Versi Anis

hehe..hari toh aku buat buah melaka..semalam cik cinta hati mintak resepi buah melaka..sambil teman aku drive dari Tapah ke Seri Iskandar aku bagi lah resepi..(baguslakan bertelefon sambil memandu..)huuu..

nie nak share resepi buah melaka versi aku..aku tak reti buat western food bagai..spaghetti spaghetti pon tak reti..sebab aku ta suke makan sangat..so tak perlu susah susah belajar sangat kan..ngeeee..boleh tak gitu..

1 cawan tepung gandum
2 cawan tepung pulut
5 helai daun pandan/perwarna hijau
kelapa parut
gula melaka/gula kabung

1.satukan tepung tepung tadi dalam bekas ke besen ke..
2.blend daun padan..nak lagi pekat tambah sikit pewarna..(aku tak tambah..)
3.masuk kan sikit sikit air pandan yang dah ditapis kat dalam besen berisi tepung tadi..gaul then uli..
agak agak tak boleh gaul masuk lagi sikit air pandan..buat tepung toh sampai jadi doh and mudah diuli..(kalau tepung toh boleh diuli and tak melekat kat tangan kao toh mean berjaya la step pertame..)wah gitu..
macam nie boleh dah lani..step pertama..

4.gula kabung tadi toh kao kerat dadu..agak agak la..lagi banyak lagi sedap..
5.panas kan air dalam periuk bia pai menggelegak..
gentel tepung yang dah diuli jadi bulat agak agak besar ibu jari..then buat lubang tok masuk kan gula kabung..and bulat kan balik then campak le kat dalam periuk berisi air panas mengelegak tadi..
6.gentel lagi..lagi..n lagi..pai la abis..
nak tau buah melaka toh dah masak bile buah toh timbul dipermukaan air..toh maknenye dah masak la..dah toh ape lg..angkat la kan..
7.masuk kan dalam pinggan yang berisi kelapa parut..gaul kan..(bubuh garam sikit kat dalam kelapa toh..sikit je tau..jangan bubuh tak hengat pulak..)

kasi zoommmm...

p/s:senang jekan..bukan susah pon..tapi buah melaka aku sayu je warnanye..ngeee..ape jadi ngan buah melaka cinta hati..ngeeee..aku bagi gelaran buah melaka baling dinding lautan masin..akaka..cinta hati cakap gula dye ta cair pon..keras..then terlebih garam kat kelapa..(geram gamak nye abah dye beli garam banyak sangat..huhu)..jangan marah ye syg..ngeee..ape pon..go go syg..dye ta putus asa nak try lg..ngeeee..

9 comments:

ct kektus said...

amboi, rajinnya. kite dari hari tu teringin nk buat kuih ni, tak terbuat lagi. :D

che'pi said...

kalau dikelantan.. banyak nama kueh ni... Ondey-Ondey salah satunya..

najihahfara said...

sy suke sangat kuih ni. hihi

Knor said...

anak kak suka kuih ni..

Bro Aim said...

kuih tu asalnya dari pokok melaka ke?

man said...

kuih melaka..sedapnya makan bila bualan puasa..hehhe

Eera Shera said...

slalu buat dgn mak..tang gentel2 yg best tu haha

dwaty said...

lamanya tak makan kuih ni... dulu selalu tolong mak bulat2kan... hehehe...

nak beli buka puasa nanti la... nak tunggu buat... tak makanla jawabnya... hehehe (sebenarnya malas)

Bulan Syurga Firdausi said...

x antaq sikit pun sob3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...