Sunday, December 4, 2011

Hidup aku..Pilihan Aku..

Salam semua..huuuu..tadi aku dok godek godek fb..terjumpa VC nie..tersentuh hati nie..terasa nak share..(tengok lah dulu erk)

dah habis??hurmmm..kalau dah..ape yang korang rasa erk..hurrrmmm..aku mase tengok VC nie..aku rasa macam hina nye aku nie..kerdil nye aku..alpa dengan keduniaan..selalu melewat lewatkan solat..aku terfikir..kalau aku kat tempat dorg..aku mati dalam keadaan tidak bersolat..tak dan mengucap..hurrrmmm..

bukan semua org mati sempat mengucap kan..nie lah penting nye solat..dalam solat berapa kali kita mengucap??banyak kali kan..sekurang kurang if kite tak sempat mengucap..dalam solat kite dah mengucap..


tujuan mengucap..


menunjukkan kita mati dalam kedaan beriman iaitu mentauhidkan Allah..


semase hayat..kita ada melakukan dosa kecil dan besar sama ada sedar atau tidak..so syahadah ini penting..


biasanya org yang mampu mengucap adalah antara org org yang telah diampuni dosa dosa nya..iaitu org org yang sempat bertaubat dengan ikhlas sama ada dengan hatinya atau dengan perbuatan atau sempat solat taubat sebelum ajalnya..


org islam yang beriman terbahagi kepada dua..terus masuk syurga tanpa dihisab..atau masuk neraka dahulu dan diberi pembalasan mengikut dosa dosa yang dilakukan baru dimasukkan kesyurga..


p/s:sembahyang lah anda sebelum anda disembahyangkan..bukan susah pun..lima waktu je..yang sembahyang pon belum tentu lagi diterima amal ibadah nye..yang tak sembahyang langsung??

14 comments:

Bulan Syurga Firdaus said...

anis :) yup btl3...hehhee
ziarah anis...

Bulan Syurga Firdaus said...

anis :) die x tau pn kite wish n ckp mcm tu kt entry syahrul tu kt die.....sy wish ni pn die x tau...what should i do?i did my best tp ~~~~~ :( x pe la kn anis...syahrul belajar something important in my life...

cart kartika said...

perkongsian yg bgus anis..
peringatan untuk kita bersama..

hehe da siap asemen da?
jum singgah blog ika
http://cartiecacloset.blogspot.com/2011/12/assignment-ooh-assignment.html

cinnamon.com said...

Salam dik anis,setuju sgt2..yg solat pun belum tentu Allah terima ke tak, solat kita kan..menakutkan.

Syuxer said...

insaf..terima kasih ingatkan..kadang2 manusia mudah lupa..

Bro Ahmad said...

terima kasih mengigatkan anis..betul tu ahmad setuju...:)

nuyui a.k.a miss YUI said...

haah..btul tu..kerdilnya diri ini..

dwaty said...

akk ni pun selalu alpa nis... sama2lah kita saling ingat mengingati... nice info...

siti kektus said...

akak! sihat? lama tak jengah sini. sorry. =_=

bila dah terlampau asyik dgn dunia, kite pon kdg2 leka dengan tuntutannya. huhu

Saiazuan said...

skali tgl solat, seribu penyesalan.. :)

Abg Stalker said...

entri yg memilukn hati.terasa jahil sbb kdg2 ada je dosa yg kita terbuat dgn sengaja. :(

msredcheesecake said...

A good riminder.... Kita selalu dengar benda ni tapi masi ramai yang tak takut....

Bulan Syurga Firdaus said...

sgh ziarah anis :)

iMBobo said...

thanks kerana mengingatkan kita :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...