Thursday, March 31, 2011

untuk rakan se'va(Anigen Rapid Bovine)

Hari nie and semalam aku dah hadiri dua kursus..Semalam kursus pasal e-permit1@e-dagang..yg kursus semalam toh actually more to trader yg menjalankan import eksport ternakan..okek rini aku hadiri kursus
e-permit2...RFID..Entry aku rini just na aplikasikan ape yg aku belajar rini erk..to those who didnt attend kursus tok rini aku rase...rugi kot..ngeee...aku rase kursus rini banyak sangat input yg aku dapat..so tok kawan kawan aku yg xdpt datang kursus td aku na aplikasikan and share ape yg aku dapat mengenai "Anigen Rapid Bovine TB Ab Test Kit"...

Ape bende nie erk...okek..Bovine Tubekulosis nie sejenis penyakit yg agak serius yg disebabkan oleh bakteria Mycobaterium bovis...yg biasanye mnejejaskan sistem pernafasan dan boleh dijangkiti oleh sebahagian besar mamalia..Anigen Rapid Bovine TB Rapid Test Kit nie digunakan atau dilakukan untuk mengesan  Mycobaterium bovis antibodi dalam plasma dan serum...okek..nie procedures na test nye erk..aku xde flow dr awal...nie flow setelah darah dicampurkan dengan diluent(pencair)..digunakan tok cairkan darah..

*isi tabung uji dengan tiga titis diluent + satu titis darah..mix and allow to stand for 1min okek..
*then..amik tiub..sedut sample yg dah di mixkan td..and titiskan dengan satu titisan sahaja kat atas rapid test kit..biarkan selama seminit jugak..
*then titiskan sebanyak tiga titis buffer..yg nie macam flow kat bawah nie..(buffer nie yg aku faham digunakan untuk mengesan atau bahan yg digunakan untuk menghasilkan tindak balas dengan darah td untuk dapatkan keputusan..)
*biarkan and tunggu selama 20min tok dapatkan keputusan samada +ve or -ve...

Test Procedures

Result Interpretation


okek nie hasilnye yup..kalo muncul double line satu di control band and satu di test band mean haiwan nie +ve TB..kalo muncul satu line je dekat control band..mean haiwan toh -ve..mean tidak berpenyakit..kalo garis toh muncul samar samar je dekat test band mean invalid..so kene wat ujian sekali lagi..
okek TB test nie dijalankan ke atas lembu tenusu sahaja okek...sekali tengok test kit nie cam test kit la..dua kali tengok macam pregnant test..hohoho..so tengok sekali je dah la erk..tp tok lebih faham ape benda nie leh la aplikasikan degan pregnant test yup...

2 comments:

budak ice said...

oo..baru tahu..ade gk ek rapid test utk M.bovis..tp bacteria ni not common kan..?

anismelon said...

anis pon baru tawu ade..ngeeee...
not 2 sure la..tp xsilap nye...bac nie punce TB yg ade kt mnusia..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...