Sunday, April 24, 2011

salah ke kalau kami tak pandai masak??

ehe..actually dah banyak kali dah aku bace tajuk gini..kat i love islam pon ade..Salah ke perempuan xtahu masak..tp bile laki xleh jadi imam xpe pulak..hohoho..kalo aku na cakap ginie boleh x??

"lelaki..kalo dah tau na gul yg pandai masak yg pg suke kat gul yg xpandai masak kenape??.."

"gul..kalo dah tawu dye xleh jadi imam kenape couple ngan dye..dah terang lg bersulu sembahyang pon liat.kenape couple.."

hohoho..aku nie cakap senang kan..tp betul la kan..kalo aku..aku nak laki yg jalankan perintah agame nie..mase aku couple dulu..aku  pernah heran kenape dye xpernah tny aku dah sembahyang kebelum..or dye nie jenis yg xsembahyang...aku pon ajukan soalan kat dye.."awk xpernah pon tny sy dah sembahyang ke x.."dye jwb.."sbb sy tau awk buat semua toh..toh pasal sy xtny.."nampak??aku nie xde la nak yg perfect sangatkan..kalo aku sendiri xcukup sempurna..mcm aku tulis dulu..."jangan pernah terfikir teman sesempurna Muhammad..jika diri tidak seperti Khadijah.."..bg aku cukup la sekadar laki toh tau sembahyang and amalkan..kalo boleh mmg la nak laki yg boleh imamkan kite kan..kalo x sembahyang..khawin nanti camne??..jgn pai nak azan kan anak pon xreti..jgn yup pai cam toh..

tok perempuan pulak..xsalah kalo xpandai masak..sekurang kurangnye ade niat na belajar..pokok pangkal rajin and usaha..laki nie mase couple mmg kate.."xpe..i xkisah you xreti masak..kedai banyak"..kate hati laki toh selagi duit aku xabis aku bawak la makan kat kedai..and selagi rambut aku xbotak makan ajinamoto yg dibubuh tahap gaban kat kedai kite makan la kat kedai..hoho..

so kesimpulannye kat sini xrugi pon belajar masak..kalo kite pandai masak lelaki/suami syg..salah satu care na bg suami lg syg..dgn makan makanan dari air tangan kite la..and bile kite reti masak..jadi pakej tambahan la kan tok kite org org perempuan..so  belajar belajar la masak dari mak anda..laki nie bukan cerewet sangat pon dalam bab makan makan..reti yg simple mimple pon jd la..

18 comments:

OKED chokelat said...

ala biase la tu gurl xtau masak..dah kawen nanti otomatik pandai..mna tahan hari2 makan luar...kalau dah anak 6..mau bengkok bapaknye hari2 makan lua...haha...

anismelon said...

haha..tawu xpe..botak kepale..na byr tok mak ayh..6org anak..botak kepala makan pak aji yg banyak lg..wahaha..:)

btw tenks yup sudi bace..:)

ryena asyran said...

hoho betol,,soaln llki xboleh jdi imam jarang2 dipersoalkan,,xadil2 hihi

anismelon said...

hehe..tawu xpe..so bia seimbang yup..kite reti masak sikit sikit..lelaki xleh jadi imam pon xpe..as long as dye sembahyang..weee..:)

tenks yup sudi bace..:)

{ finieViolet} said...

anis: tak salah dik kalo x pandai..memasak ni kan, dia akan pandai dgn automatik tau dik, akk dulu bukan reti memasak..tapi sejak akk kawin n jd surirumah boleh la memasak..dulu akk mmg zero dik.. jgn risau la ye dear..:)

anismelon said...

kak finie:ehe..anis tawu bile kite da kawin t kite nak xnak akan and kene reti masak jugak..:)

tenks yup kak sudi bace..:)

aiEz said...

pernah msk utk ex dlu..haish~

nur anis said...

dulu saya tak suka masuk dapur. tapi dah besar sikit ni, ada kesedaran sendiri nak belajar masak..huhu..

miss flora said...

takpe je..buku masakan banyak..

azilinda ali said...

hehe...betul..
jnji yg simple2 tu tau..
yg susah2 tu kne lah blaja...

anismelon said...

aiez:wahwah..bagus bagus..sile amik borang..calon calon suami..wakaka...:p

anismelon said...

nur anis:hehe..dulu anis pon xsuke masuk dapur..masuk pon jus tolong2 potong..tumbuk2 je..tp bile mak dah xde..nak xnak kene la tau jugak masak..nasib selalu tolong2 dulu..:)

anismelon said...

miss flora:hehe..buku masak ye..aah kn mcm2 buku ade skang..:)

anismelon said...

azlinda:hehe..yela..masak yg simple mimple suda..na lebey2 ckp gnie kat suami toh.."kenape kawin ngn sy..kawin la ngan chef len kali"..wakaka..:p

EFAN said...

cop, pe kaitan ibadat ngn tugas memasak plak weyh ?
lelaki jd imam sbb tu kire fardhu ain eyh.
pompuan kne masak sbb fardhu kifayah oke.

anismelon said...

efan:ehe..cop jgk..jgn marah bro..lex lex..biar anis jwp bg pihak kami yup..

nie jus na membezakan..maksud kami bukan imam kat masjid toh..maksud imam kat sini na merelated kan dgn sembahyg..maksudnye..kalo yg wajib korg abaikan pon kiteorg bisng korg wat derk..tp kalo kami xreti masak korg na bising..ha..gitu la..

p/s:anis reti masak yup..jgn marah if salah..sile tegur..

aizamia3 said...

Dalam tak kisah lelaki ni, dia tetap nak kita masak.. air tangan kita tu berkat.. tapi akak jarang masak sebab en. suami lagi pandai masak... kihkihkih..

anismelon said...

aizamia:toh la pasal..mse xkwin ckp xpe..xkisah..bile dah kawin..tngk wife kwn kwn reti msk..xkn dye xcemburukan..weee..

untung la akak..anis na cri chef la gnie..na bersare dari masak masak nie..weee..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...