Saturday, September 10, 2011

kek batik marie colourful

Salam all..weeee..aku kemalasan sekarang mau hupdate entry..ngeeeee..sekarang aku banyak on9 guna hp je.. pasal malas nak bukak lappy..weeee..okek okek..rini aku nak tunjuk kek batik marie ala ala aku..kek paling senang..mase abg aku datang dapur tadi dye tanye..

nak buat ape nie..

dengan slumber..muka tak da perasaan aku menjawab..nak buat kek lah..

nie ye bahan bahan nye kawan kawan..


1kg biskut marie(nie sebungkus 300g..aku beli 3bungkus)
1gelas gula(boleh kurangkan lagi sebab biskut dah manis)
1buku buttercup
5biji telur
coffee emulco(satu penutup)
chocolate emulco(agak agak)

campurkan dan panas kan gula,coffe emulco dan chocolate emulco dengan api yang perlahan(coffe nie satu penutup botol air..atau 1 1/2..chocolate toh ikut suka..)kalau yang biasa buat kek..tau lah ape ke benda emulco nie..aku tak pakai milo..kalau bubuh coffe nie+chocolate kek toh rasa macam capuchino or neslo..

dah sebati..masuk kan butter..cairkan..then masukkan telur..kacau..then masukkan biskut marie yang dah di patah patah kan..macam nie..
gaul sampai semua biskut diselaputi coklat tadi..biskut toh agak agak lah..kalau nak banyak coklat kurangkan biskut..dah gaul masukkan dalam loyang..tapi make sure loyang toh korang lapik kan dengan plastik dulu supaya senang nak tekan kek toh nanti..dah masuk tekan tekan kek toh supaya mampat..simpan dalam peti sebelum dipotong..hasil nye..


sumpah sememeh..sebab baru masuk peti kawan abg aku dah sampai..so aku jamu jelah..weeeee..yang colourful toh sebab blog aku kan nama colours of life..weeee..tak da lah...colourful toh kacang badam..mase raya ritoh mum aku buat kek badam..ade lebih..aku taburkan la atas kek aku nie..

actually rini kawan kawan abg aku dari kedah nak datang..dah datang and dah balik dah pon..parents aku tak da hari nie..so aku lah tukang masak untuk hari nie..toh yang aku rajin kemain buat kek nie..weee..konon..walhal buat untuk orang lain..ngehaha..aku ingat ke tak laku..abis sepiring..weeee

abg aku..

macam toh je kek ko??

ha..macam toh jela..bukan susah pon..knp ko ingt susah ke..beriya bakar bakar bagai..

kalo macam toh aku pon boleh buat..campak campak dah siap..

aku gelak je..tapi sempat cakap jugak..buruk buruk pon sedap kan

sedap le jugak..

weeee

terharu sekejap..

p/s:awak...untuk awak..ecece..poyos mangga..aku tak suka sangat makan benda yang manis..kembar nickchun suke kek nie..so..untuk awak..ngeeeee..

28 comments:

Acik said...

sedappppp! nak! nak!

H.J said...

nampak macam tak sedap je..haha

H.J said...

garangnya ceramah dari dia..sory..gurauan je tu..hak3

tamlegend said...

untuk kembar nickchun je???untuk cik tam takde???umah anis ktne???bg alamat plz...nak dtg beraya...

Bro ahmad said...

adik suka buat kek ni..simple je dan ranggup sedap..anis yang buatkan tentu lebih sedap

aimie amalina said...

weeewiiitt
buat kek ye
meh anta sini sikittt
weee
ye...insyaAllah tak lupe anis =]

Asyikin said...

saya suka kek batik! ^_^

Amirah Suhana said...

siyes kek batik sedappp! tapi nak buat masa kacau coklat tu..erghh..haha

tamlegend said...

cik tam tipu apa anis???

[sutera kasih] said...

wahhh..lain resepi ni, nk try la nnti hehe..mcm nmpk sedap :)

[sutera kasih] said...

anis, yg pasal persoalan puasa 6 tu..bukannya tak boleh puasa 6 sekali dgn puasa ganti..mcm yg sy dh ckp dlm entri tu kan..tp kalo niat, mmg tak boleh disekalikan..anis sekalikan tak?
saya pun tak berani nk bg kepastian, apakata anis tanya kat blog ustaz love yg sy ada kongsi link dlm entri tadi tu..

myhatiku said...

Eh,canteknye!colourful..nice..teringin nak rase..he

[sutera kasih] said...

ohh..mksudnya, anis just niat puasa ganti camtu ke?

tp anis mmg dh terlintas di hati kan nak puasa ganti & puasa sunat 6 tu?tu dah kira niat la tu..if anis nk lagi jelas, cuba anis baca:

http://ustazlove.com/blog/2011/09/niat-puasa-qadha-ganti/

http://ustazlove.com/blog/2011/09/niat-puasa-sunat-syawal/

[sutera kasih] said...

kalau anis masih rasa ragu2..tunaikan la dulu puasa ganti k..pastu baru puasa sunat :)

♥ cik kieranaa ♥ said...

menarik. leh try ni.

aiEz said...

wan cakap macam tu ke anis?hahaha...
lawak jer,hehe

ArulchelseA said...

Selalu jugak rasa ni.. kih kih kih

cik najihah said...

waa suweet hihi bole la cube pas ni

Wan85 said...

http://wanwidget.com
wah pandainyer dia buat kek, hehe

siti kektus said...

hehe. yg biasa kite guna milo je. ;p




buatkan kite kak? hehehe ;p

Saiazuan said...

memang nampak sedap!!! :D

eintan nurfuzie said...

ya Allah anis..peberet akak ni...buat tuk akak satu..mak akak puji tart anis...huhuhu..akak punji semperit anis..wa2...sedap2 tul

SweetLikeWhat said...

nampak sedap sangat..nak sikit..hehe

Niena Pengembara Ilahi said...

pos melaka bole?

eintan nurfuzie said...

mmg sedap...semperit..akak x minat nenas..2 x mam sgt tart nenas...huhu...mak akak suka sgt..klu hari x raya ada jual gak ker?

iPai said...

hee .. ni fav saya ni .. hehe

Ct Arina said...

wah, resepi baru! letak telur n cokelat. boleh try nnt^^

iMBobo said...

sedapnye dah lama x makan benda ni huhu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...