Wednesday, June 15, 2011

Bahana Tido Petang...Ambik Kao..

Pagi semua..rini aku na cakap pasal tido diwaktu siang atau lepas asar..best kan tido time ginie especially time penat penat..mmg lah syiok..tp sebenarnye xelok kan..mmg xelok pon..tp kite bukan kesah pon..main boo je..huuu..

Sesiapa yang tidur selepas Asar sehingga terganggu kewarasannya maka janganlah ia mencaci selain daripada dirinya sendiri.

ada orang cakap tido petang atau lepas asar nie cukup 40 hari boleh jadi gile..gile yg cam no toh..bukan gile yg xbetol toh yg cakap sorg sorg toh..tp yg cam bangun bangun tido jadi cam bengap bengap..tengah sedap sedap tido tibe tibe terjage jadi cam kelam kabut..korg pernah xgitu..aku pernahhhh..toh sal tercetus idea nie..


na dijadikan cerita..petang semalam aku rasa penat sangat sebab malam toh aku minum indocafe dua cawan tau..sudah nye aku xboleh tido pukul 2,3 pagi aku still xleh tido..padan muka haku..aku bangun..aku wat pe tau..pukul 3pg toh aku menjait..aje nye gile..punye na kasi ngantok..last last dalam 3.30pg toh aku baru tido..pg na pegi keje toh aku minum lg indocafe xnak bg ngantok kat opis..yela..dah tido lewat mlm td..mmg xngantok la kan time keje..


tp belah petang nye..huhuuu..lepas asar dalam 5.30ptg aku baring baring kejap last last tertido..tido lah aku dengan tv terpasang..tv3..tunggu nora elena..tido punye tido..tibe tibe enset aku berbunyi..dalam 7.25ptg toh..kebetulan org tengah azan kat tv..aku terjaga..tengok enset pukul 7.25..aku ingat pukul 7.25pg tau..dengan azan kat tv nye..aku ingat azan subuh..aku pon diluar kewarasan mase toh..yela terkejut kan..bangun bangun bukak baju semua capai towel terus masuk bilik air..lam kepale otak aku nie fikir "mati la aku..mati la aku..lambat la na g keje nie..dgn baju xiron lg"..aku kuar balik dr toilet nak taip msg kat officema8 aku na cakap aku lambat sikit..agak take time jugak lah baru aku sedar and otak aku berfungsi secare normal balik..uhhhhh..gile..nasib aku xtaip msg and send lg..kalo x...huuuu..malu aku..ngeee..pengajaran disini..jangan lah tido petang lagi ye anis..penat pon..kau jegil kan jugak bijik mate toh..


dalam kitab Miskatul Masabih ada disebut..
tido sekejap diwaktu tengahari tidaklah dikeji.sebab Rasulullah S.A.W ade jgk tido petang..ini dapat mengimbagkan tubuh badan kembali..


Ibnu Qaiyim menambah..
Tidur di siang hari amat dikeji kerana ia akan mewarisi penyakit kebengkakkan (muka kelihatan sembab dan tidak bercahaya) malapetaka, merosakkan warna kulit, menimbulkan penyakit radang limpa, melemahkan urat saraf dan melemahkan syahwat. Sekeji-keji tidur ialah ketika awal hari (matahari terbit) dan terlebih keji lagi ialah tidur di akhir siang hari (selepas Asar).

13 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

kt jrg tido ptg..tp lau pnt sgt mgkin akn trtdor dan pastu pale tros pnng..

mmg xelok pon tido pas asar ni..

anismelon said...

@nuyui:toh la sal..anis ttdio smlm..pnt+ngantuk sangat..adeh..gilo dibuat nye..

Bro ahmad said...

kerja normal senang...kalau shiff tidur tak tentu hal...kalau ngantuk petang tertidur hihihi

Bro ahmad said...

nak beli domain sendiri beli kt netkl ahmad beli semalam...murah je
nnti jadi www.anismelon.com kiut ape? kihkihkih

Fadzmie Mohamad said...

Selalu je tido petang ni, lagi-lagi kalau pagi tu penat sangat buat kerja. Rasanya macam dah terlebih 40 hari dah ni. Haha.

:: wordless wednesday #3 ::

anamizu said...

memang rase ting tong pun kalo tido petang.aiyakks~~ :P

syarifahsidrus said...

kat hostel dulu selalu TERtido petang2..heee

dzafira said...

Sy memang akan cuba sedaya upaya utk tak tido petang n lepas subuh.. Kadang2 tu ada jugak tertido dan lepas tu akan rasa menyesal sangat.

anismelon said...

@ahmad:tawu xpe..kalo yg keje shift toh msti ngantok kan..ade kesemptan je na tdo..huuu..

okek okek..tenks 4 ur information..comel erk anismelon.com..ngehehe..:)

anismelon said...

@fadzmie:tawu xpe..lebih dr 40kli dah..ngehehe..gile sementare je lah..

anismelon said...

@anamizu:btl btl btl..pening pening je bile bgun..:)

anismelon said...

@syarifah:hehehe..anis mase stdy dulu pon gitu..tido petang lah rsenye paling berharga..blik kelas kan penat..ngeee

anismelon said...

@dzafira:hehe..anis xpnh cube pon..dah na ttdo na wat cne..ngeee..tp takot gk if hari hari gitu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...